Download: ftp://slamaci@147.32.8.168/ heslo viz u tohoto příspěvku - vybrané věci (včetně titulků) i RapidShare

Fórum překladatelské skupiny ZDE
Profil překladatelské skupiny ZDE

Aktualizace:

25.5.2012 --> titulky k Hellsing OAV 9
24.5.2013 --> titulky k Hellsing OAV 10
11.11.2013 --> titulky k Dragon Ball Z 1-16
04.10.2014 --> beta titulky k One Piece movie 9 [yibis] - do titulky-beta sekce na našem FTP

neděle 5. srpna 2018

Nara, epizoda II: Jeleni vrací úder

DEN 16, čtvrtek 19. 7. 2018

Ráno vycházíme na nádraží. Je to asi dva a půl kilometru, ale z kopce a skoro se nedá zabloudit, protože můžeme jít podle Kjótské věže, která stojí hned vedle. U nádraží si kupujeme dvoudenní permanentku na autobus, protože příští dva dny chceme strávit tady v Kjótu.

Dnes se vydáváme do Nary. Tam šinkanzeny nejezdí, a tak musíme vzít zavděk pomalejším rychlíkem.

V informacích si kupujeme další permanentku a místním autobusem sjíždíme k chrámu Jakušidži. Ten je trochu z ruky, takže posledně jsme tam nebyli - teď ale procházíme rozsáhlé dřevěné sály (vesměs rekonstrukce) s jejich báječnými sochami. Ty byly prý původně pozlacené, ale před čtyřmi sty lety je zasáhl velký požár, a od té doby jsou černé.

Po poledni přejíždíme autobusem na horní konec místního parku. Bereme to zkrátka - věnujeme čas šintoistické svatyni a chrámu Tódaidži s jeho obřím Buddhou; o tom všem už jsem psal minule. Minule mi ovšem nějak unikla svatyňová wistárie, která je údajně osm set let stará!

Pro mě samotného nejsou hlavní ty památky, ale příroda. Sleduju hmyz i ptáky, a specificky v Naře i místní jeleny. Chtěl jsem se s nimi skamarádit pomocí jeleních krekrů, ale jak jim jednou nabídnete žrádlo, jdou po vás. Jeleni, japonsky nazývaní “šika”, tu lidi docela slušně šikanují.

Ne všichni - jakási laň mě po návštěvě Buddhy začala obletovat a olizovat ze mě pot. Asi měla velkou žízeň.

Další narskou atrakcí je místní suši restaurace, která se pyšní nejdelším pásem suši na světě. Není to zas tak moc; v tomto oboru asi není velká konkurence. Suši je celkem netučné, a tak byl nejmastnější částí návštěvy účet; ale co - je to naše první pořádné suši tady.

Většina výpravy chce ještě navštívit bazar, ale já s Františkem raději směřujeme zpátky do Kjóta. Chytili jsme ale pouze lokálku, a to ještě zpožděnou, takže cesta trvá poměrně dlouho.

Tohle je na nějakou chvíli poslední výlet, teď budeme prohlížet Kjóto.

Žádné komentáře: