Download: ftp://slamaci@147.32.8.168/ heslo viz u tohoto příspěvku - vybrané věci (včetně titulků) i RapidShare

Fórum překladatelské skupiny ZDE
Profil překladatelské skupiny ZDE

Aktualizace:

25.5.2012 --> titulky k Hellsing OAV 9
24.5.2013 --> titulky k Hellsing OAV 10
11.11.2013 --> titulky k Dragon Ball Z 1-16
04.10.2014 --> beta titulky k One Piece movie 9 [yibis] - do titulky-beta sekce na našem FTP

úterý 3. září 2013

Den osmý - Zaplavená historie

Tak jsme zpátky z výletu do Kjóta jako takového. A jsme skutečně zplavení - ani ne tak potem, i když i ten v tom zčásti je, jako spíše deštěm.

Počasí bylo dnes jako na houpačce. V jednu chvíli sluníčko, v další tropický liják. Potoky vody tekly všude kolem nás a pranic se nestaraly o slavné japonské památky, jejichž prohlídce jsme zasvětili dnešní den.

A byl to den náročný. Kjóto obsahuje takové množství památek, že to vypadá, jako by je tady vyráběli hromadně. Jejich prohlídkou by se dal strávit měsíc; my jsme ale bohužel měli jenom jeden den, už proto, že každý den, kdy nejedeme vlakem, nám ukrajuje drahocenný čas z našich Rail pasů.

Co jsme tedy viděli:

Kinkakujin (Zlatý pavilón): Asi nejatraktivnější (a nejoblíbenější) z památek díky svému unikátnímu vzhledu: je to malá třípatrová budova, jejíž horní dvě patra jsou pokrytá zlatou fólií. Kromě toho se nachází v krásné zahradě s jezírkem (což, jak jsme ovšem zjistili, je mezi zdejšími zahradami docela běžné). Trochu nás pravda zklamalo, když jsme zjistili, že tato nádherná stavba je vlastně replika. Originál shořel v roce 1950, kdy ho zapálil jeden z noviců. Zlata je tam ale podle všeho podstatně víc, než kdysi.

Hrad Nijou: Rozsáhlý komplex, odkud kdysi vládli šóguni, když právě přebývali v Kjótu. V různých místnostech tam jsou naaranžované figuríny, které ukazují různé scény ze života těchto vládců, například audience nebo pití čaje. Kromě toho jsou stěny pokryty velmi krásnými malbami.

Císařský palác: Tam jsme se vlastně nedostali. Císařský palác v Kjótu je instituce vznešená a opovrhuje takovými věcmi jako je plebejské vpouštění turistů za mrzký obnos. Kdepak: musíte vyplnit oficiální žádanku, a pak se teprve můžete zařadit mezi turisty, kterým je milostivě dovoleno vstoupit - ovšem až druhého dne. A to máme jiný program, takže jsme se rozhodli, že císařský palác zařadíme až na čtvrtek a prohlédneme si ho před naším definitivním odjezdem z Kjóta.

Ginkakujin (Stříbrný pavilón): Stříbrný pavilón se nachází na druhé straně Kjóta než ten Zlatý. Vypadá dost podobně, ale postříbřený kupodivu není. Co nás tam ovšem okouzlilo, to byla nádherná zahrada ve stylu zenového buddhismu, která zahrnuje mimo jiné i umělecky uhrabaný písek. V jednom místě tam byl z písku vymodelovaný komolý kužel (možná měl symbolizovat sopku, možná pudink, kdo ví?), kolem kterého se točilo hned několik dělníků a pomocí zednických hladítek opravovali jeho tvar, který zřejmě utrpěl během nedávného lijáku.

No... a to bylo všechno. Víc památek jsme do pěti hodin odpoledne nestihli, a právě v té době obvykle zavírají. Aspoň dnes máme víc času na odpočinek před naším zítřejším výletem. Bude velmi dlouhý - zavede nás totiž až na západní pobřeží ostrova Honšú, do města Kanazawa.

Žádné komentáře: