Download: ftp://slamaci@147.32.8.168/ heslo viz u tohoto příspěvku - vybrané věci (včetně titulků) i RapidShare

Fórum překladatelské skupiny ZDE
Profil překladatelské skupiny ZDE

Aktualizace:

25.5.2012 --> titulky k Hellsing OAV 9
24.5.2013 --> titulky k Hellsing OAV 10
11.11.2013 --> titulky k Dragon Ball Z 1-16
04.10.2014 --> beta titulky k One Piece movie 9 [yibis] - do titulky-beta sekce na našem FTP

úterý 10. září 2013

Den čtrnáctý - Chmurná připomínka věcí minulých

Dnešek byl rozhodně nejsmutnějším a nejdepresivnějším dnem, jaký jsme v Japonsku zažili.

Začal celkem vesele: vyjeli jsme kousek od Hirošimy, abychom se podívali na ústředí automobilky Mazda.

Ta pořádá zdarma exkurze po muzeu svých výrobků. Tyto exkurze se pořádají dokonce i v angličtině, což naší skupině enormně vyhovovalo. K muzeu se toho zase tolik říct nedá - mnoho aut slavných modelů s čestným místem vyhrazeným vítězi prestižní soutěže "24 hodin Le Mans". Ukázalo se, že tato automobilka (prý jako jediná na světě) úspěšně uvedla na trh Wankelův rotační motor, který má řadu předností před klasickými pístovými motory.

Po shlédnutí muzea jsme se podívali přímo do továrny, kde probíhá finální montáž aut. Lidé a roboti tam pracovali ruku v ruce a auta pěkně odsýpala.

Původně jsme plánovali ještě návštěvu námořního muzea v Kure, ale ujel nám vlak, a tak jsme se raději vrátili zpět do Hirošimy. Tam jsme se vydali podívat do Parku míru, který připomíná svržení atomové bomby na toto město.

Možná jsme to ani neměli dělat. Nejsem si jistý, zda vůbec existuje nějaký způsob, jak lidem plně předvést hrůzy atomové bomby, ale obyvatelé Hirošimy na tom evidentně pracují už téměř sedmdesát let. A-Bomb Dome, budova v těsné blízkosti hypocentra (místo dopadu bomby se nazývá hypocentrum, protože bomba vybuchla ve vzduchu - hypocentrum je bod těsně pod výbuchem), je navěky zakonzervován ve formě polozbořené ruiny. Potkali jsme tam dalšího Čecha (první takový případ v Japonsku) - dal jsem mu odkaz na náš blog; reklama přece musí být. A aby těch Čechů nebylo málo, byl to právě český architekt Jan Letzel, kdo tuto budovu, postavenou v roce 1915, navrhl.

Už tahle budova působila dost depresivně. Památník obětí, s malou fontánkou uprostřed (prý na paměť obětí, které prosily o vodu, když umíraly) a donekonečna scrollujícím seznamem jmen a fotografií, působil ještě silněji, ale ani jedno z toho nebylo nic proti muzeu.

Muzeum na mě udělalo dojem především svou nestranností. Zdá se, že obyvatelé Hirošimy necítí žádnou potřebu svalovat na někoho vinu za to, co se v jejich městě odehrálo. Na jedné straně tak najdete uvedeny zprávy o japonském válečném úsilí a o tom, čeho se jejich národ dopustil, na straně druhé pak najdete informace o Američanech a o motivacích pro útok. Stručně řečeno: v době, kdy byla atomová bomba použita, bylo Japonsko už prakticky poraženo. Američané ale odmítli Japonce byť jen varovat, že mají tuto zbraň k dispozici - obávali se, že kdyby nakonec na její použití nedošlo, mohlo by se na dvě miliardy dolarů, které padly na její vývoj, pohlížet jako na vyhozené peníze.

Na jedné straně japonská armáda, která převzala kontrolu nad Hirošimou a nutila její obyvatele přispívat k válečnému úsilí. Na straně druhé americká armáda, která chtěla předvést výsledky. Kdo byl v právu? To je otázka, která pravděpodobně vůbec nemá smysl. Nejlepším řešením asi bude udělat to, co udělali obyvatelé Hirošimy - berou to jako strašlivou tragédii a zasvětili celou další budoucnost svého města tomu, aby se už neopakovala.

Nejhorší částí muzea je pak výstavka artefaktů: kusů oblečení, předmětů denní potřeby, všeho se strohými příběhy jejich majitelů, které v 99% případů končí datem úmrtí. Většina těchto lidí patřila ke 145 000, kteří na následky výbuchu zahynuli ještě do konce roku...

Po této podívané jsme už na další památky neměli náladu. Prohlédli jsme si hirošimský hrad, spíše jen z povinnosti, najedli jsme se a vydali se do našeho maličkého pokojíku. Zítra se vydáváme do Tokia, kde máme poslední ubytování na naší cestě.

1 komentář:

Spock řekl(a)...

poznámka: je to zápis za den 9.9.2013, jen jsme se dostali k zveřejnění později, kvůli problémům s připojením s internetem