Download: ftp://slamaci@147.32.8.168/ heslo viz u tohoto příspěvku - vybrané věci (včetně titulků) i RapidShare

Fórum překladatelské skupiny ZDE
Profil překladatelské skupiny ZDE

Aktualizace:

25.5.2012 --> titulky k Hellsing OAV 9
24.5.2013 --> titulky k Hellsing OAV 10
11.11.2013 --> titulky k Dragon Ball Z 1-16
04.10.2014 --> beta titulky k One Piece movie 9 [yibis] - do titulky-beta sekce na našem FTP

sobota 14. září 2013

Den osmnáctý - Dopravní půst

Dnes už nám neplatí JR pas, a tak jsme odkázaní pouze na oblast Tokia - i když, abychom byli spravedliví, to je pořád hodně velká oblast. A zatímco Spock a Karel se se svými jízdenkami na metro vrhli do víru velkoměsta, my zbylí dva jsme se rozhodli držet "dopravní půst" a strávit dnešní den pouze v okolí hotelu New Koyo, kde jsme ubytovaní. Ono je toho totiž dost k vidění i tady!

Hlavně tedy díky tomu, že jsme tu blízko chrámu Sensou-ji, nejvýznamnějšího v Tokiu.

A tak jsme se vydali do tohoto komplexu a po cestě se ještě mrkli na Tokyo Skytree, nejvyšší budovu v Tokiu a druhou nejvyšší na světě - do provozu ji uvedli teprve loni, takže v našich cestovních příručkách ještě ani není zmíněná. Chrám sám byl opravdu velký a krásný, včetně šintoistické svatyně Asakusa postavené hned vedle.

Také už je ovšem přestavěný; Japonci mají v tomhle ohledu k památkám jiný vztah než my. Naše památky jsou obvykle kamenné a stavěné tak, aby vydržely; Japonci stavějí ze dřeva a uvědomují si, že jejich budovy mohou kdykoli padnout za oběť živlům. A když se tak stane, nezoufají si, ale postaví budovu znovu a přesně takovou, jaká byla předtím. Možná to odráží i rozdíl ve filozofii: zatímco my klademe důraz na přetrvávání, na Východě spíše "frčí" obnovování, cykly a reinkarnace.

Z chrámu Sensou-ji jsme se vydali do uličky Nakamise-douri, která k němu normálně vede. Tam je celá řada obchodů se suvenýry, které jsou kupodivu (alespoň v některých obchodech) poměrně laciné. Nasbírali jsme tu tedy vše potřebné pro další členy rodiny a přátele, aby nám naši cestu věřili.

A potom jsme vyrazili po ulicích zpátky k hotelu a cestou jsme se stavili ve stojenovém obchodu a v supermarketu. Den byl možná trochu chudší na události než obvykle, zato na chůzi byl bohatý, takže jsme byli velice unavení.

Tak to tedy bylo s námi dvěma - teď ještě uvidíme, zda něco dodá také druhá dvojice z našeho Společenstva.

Spock: S Karlem jsme šli nejdříve do Sensou-ji a té nákupní uličky. Skytree jsme též viděli, jen ne tak zblízka, právě při cestě do toho chrámu jsme se totiž rozdělili, z hotelu jsme vycházeli všichni společně. Chtěli jsme pak vyrazit do města, tak jsme šli rovnou bez zacházky.

Po chrámu jsme se podívali na Ginzu, pak jsme zastavili na Akihabaře. Po nákupech jsme navštívili blízké památky - Yushima Seidou, svatyni Kanda-myoujin a pravoslavný chrám Nicholai-do.

Nakonec jsme se vydali na noční vyhlídku z 45.patra Tokyo Metropolitan Main building No.1, příjemný bonus byl, že je to zdarma.

1 komentář:

Spock řekl(a)...

poznámka: je to zápis za den 13.9.2013