Download: ftp://slamaci@147.32.8.168/ heslo viz u tohoto příspěvku - vybrané věci (včetně titulků) i RapidShare

Fórum překladatelské skupiny ZDE
Profil překladatelské skupiny ZDE

Aktualizace:

25.5.2012 --> titulky k Hellsing OAV 9
24.5.2013 --> titulky k Hellsing OAV 10
11.11.2013 --> titulky k Dragon Ball Z 1-16
04.10.2014 --> beta titulky k One Piece movie 9 [yibis] - do titulky-beta sekce na našem FTP

pátek 20. července 2018

Okinawské atrakce

DEN 5, neděle 8. 7. 2018

Opět vstáváme brzy a kolem osmé hodiny vyrážíme, abychom stihli autobus, který jsme si zamluvili. Jde o tohle - rádi bychom navštívili proslulé mořské akvárium Čuraumi, jedno z největších na světě, ale to je bohužel dost daleko od Nahy. Cesta linkovým autobusem je přes dvojnásobek vstupného! A tak už je lepší možností koupit si tam výlet - je to jen o trochu dražší, a máme přitom slevu na vstupném a ještě uvidíme několik dalších pamětihodností. Škoda jen, že naše průvodkyně je Japonka jak poleno a neovládá žádný jiný jazyk - a to i přesto, že naše šestičlenná, japonsky nehovořící skupina, tvoří s přehledem většinu výpravy!

Cesta příjemně ubíhá za poutavého výkladu paní průvodkyně, kterému bohužel nikdo z nás nerozumí. Občas dokonce zpívá, ale kontext nám stále uniká, jen občas z její nadšené intonace učitelky v mateřské školce poznáváme, že za okny autobusu je něco opravdu úžasného. Nejprve míříme na malý ostrůvek Kóri u pobřeží Okinawy. Tam se nachází Oceánská věž, kde je nejen krásná vyhlídka, ale i muzeum, které shromažďuje mušle z celého světa.

Dalším bodem programu byla návštěva zříceniny hradu Nakidžin. Když byla ještě Okinawa rozdělena na tři samostatná království, sídlil v Nakidžinu král severu - ale tyhle časy jsou dávno pryč. Dnes tu sídlí leda tak hmyz - ovšem ne ledajaký: našli jsme tu krásné zelené brouky, kterých byly stovky a doslova pokrývali zem. I motýli jsou nádherní, i když se musím ptát, zda jsou černá křídla v tomhle podnebí praktická…

Hlavní atrakcí dnešního dne byla ovšem návštěva akvária. Je to opět jednou obrovská budova s dlouhou trasou kolem mnoha nádrží. Nejvýznamnější z nich je Kurošio, kde chovají žraloky a rejnoky. Zdejší žraloci velrybí velikostí jasně trumfnou ty, které jsme minule viděli v Ósace. Přišli jsme právě včas na jejich krmení. Bylo legrační sledovat mnohatunového obra, jak nasává vodu, do které mu nasypali kril. Další hvězdou nádrže byla “černá manta” - unikátní barevná varianta obyčejné manty.

Ale já a Tomáš jsme se do akvária tak zabrali, že jsme jen tak tak stihli odjezd; tady bohužel příslovečná japonská přesnost pracuje proti nám. Autobus odjíždí na čas, a když někdo chybí, má prostě smůlu.

Museli jsme utíkat, ale stihli jsme to. Kolem sedmé jsme už v Naze. Jako obvykle procházíme nějaké krámky, dokud nezakotvíme v supermarketu Aeon, kde seženeme nějaké to bento k večeři. Jediná stinná stránka je, že náš výlet lodí se kvůli očekávanému tajfunu Maria posunul, a tak musíme být zítra v přístavu už v sedm hodin ráno.

Žádné komentáře: