Download: ftp://slamaci@147.32.8.168/ heslo viz u tohoto příspěvku - vybrané věci (včetně titulků) i RapidShare

Fórum překladatelské skupiny ZDE
Profil překladatelské skupiny ZDE

Aktualizace:

25.5.2012 --> titulky k Hellsing OAV 9
24.5.2013 --> titulky k Hellsing OAV 10
11.11.2013 --> titulky k Dragon Ball Z 1-16
04.10.2014 --> beta titulky k One Piece movie 9 [yibis] - do titulky-beta sekce na našem FTP

pátek 30. srpna 2013

Den čtvrtý - všichni kluci milují vláčky

Čtvrtého dne naší cesty jsme konečně dali sbohem hotelu v Naritě a vydali se do Kjóta. A jak jinak se vydat do Kjóta, než vlakem.

O japonských vlacích jste už jistě slyšeli. Jsou pověstné svou rychlostí, přesností a čistotou a musím říci, že nás v tomto ohledu nijak nezklamaly. Už z České republiky jsme měli zakoupené JR pasy, které nám umožňují čtrnáct dní využívat japonské železnice, a to včetně většiny shinkansenů.

První vlak jel z Narity do Tokia. Pokusně jsme ukázali zaměstnanci nádraží JR pasy a ten nás nasměroval do vlaku, který odjížděl za dvě minuty. A skutečně odjel přesně na čas. Věřím tomu, že i ve všech ostatních zastávkách byl přesně, i když jeho jízdní řád jsme k dispozici neměli. Cesta do Tokia zabrala něco málo přes hodinu. Tam jsme pak přestoupili na shinkansen.

Shinkanseny jsou vrchol železniční techniky - dosahují vysoké rychlosti zčásti i proto, že jezdí po speciálních tratích, kde nemusí nikdy a kvůli ničemu brzdit. Nemají železniční přejezdy, nejezdí do kopce ani z kopce a téměř ani nezatáčejí. Řítí se prostě stále vpřed a zastaví se jen ve stanici k tomu určené. A i tam se zdrží pouze několik málo minut.

Cestu z Tokia do Kjóta, která měří téměř 500 km, urazil náš shinkansen na trase Toukaidou (nejstarší trasa původně spojující Tokio a Ósaku) za méně než tři hodiny. Kam se na tohle hrabou České dráhy!

Jenže příjezdem do Kjóta naše železniční dobrodružství ještě nekončila. V Kjótu jsme si zamluvili ubytování v Kamikatsuri Guest House, malém penziónu, který se bohužel nachází až téměř na okraji města. Cesta tam zahrnovala kjótské metro a dvě trasy městských vlaků. Naštěstí nám v penziónu poradili, že se na nádraží můžeme dostat autobusem, který odsud jede přímo.

Penzión sám je trochu jiného stylu než náš předchozí hotel. Máme tu dva pokoje v pátém patře se společnou koupelnou, záchodem a kuchyní. Původně jsme plánovali strávit zbytek dne prohlídkou Kjóta, ale už bylo dost pozdě - kolem šesté hodiny se už stmívá. Proto jsme se jenom vydali na procházku po ulici, kde Kamikatsuri Guest House stojí.

A co jsme neobjevili: jeden z obchodů byl jakýsi bazar, který pořádal výprodej. A to výprodej mimořádný, protože řada artiklů měla slevu až 90 procent. K tomu si vezměte, že se tam dalo najít naprosto cokoli, a často i věci, které byste u nás hledali marně.

A tak jsme se mohli setkat s mangovými tankoubony za osm jenů nebo s anime figurkami za sto. Naše předsevzetí o nenakupování suvenýrů předčasně tak vzalo za své. Teď ještě jak to všechno dopravit domů...

Žádné komentáře: