Download: ftp://slamaci@147.32.8.168/ heslo viz u tohoto příspěvku - vybrané věci (včetně titulků) i RapidShare

Fórum překladatelské skupiny ZDE
Profil překladatelské skupiny ZDE

Aktualizace:

25.5.2012 --> titulky k Hellsing OAV 9
24.5.2013 --> titulky k Hellsing OAV 10
11.11.2013 --> titulky k Dragon Ball Z 1-16
04.10.2014 --> beta titulky k One Piece movie 9 [yibis] - do titulky-beta sekce na našem FTP

neděle 8. září 2013

Den jedenáctý - Tajný pramen

Po klidné noci strávené ve Fukuoce jsme vyrazili do dalšího cíle naší cesty. Zamluvili jsme si totiž jednu noc v tradičním japonském hostinci (ryokanu) ve vesnici Kurokawa Onsen.

Jméno se dá volně přeložit jako "Černá řeka, horký pramen". Vesnice se nachází asi dvacet kilometrů severně od největší sopky na Kjúšú, Aso, a tím pádem se tu nachází velké množství pramenů, kde ze země vyvěrá horká voda ohřátá sopečnou činností. Což samozřejmě znamená jediné - koupání!

Horké prameny jsou jedním z klasických prvků Japonska a v mnoha anime o nich najdete zmínku i s ukázkami. Všichni to známe: školní skupiny, které tam přijedou, plány pubertálních kluků nahlédnout do zakázané dívčí části, nakonec se to povede někomu, kdo se o to vlastně vůbec nesnažil, dívky ho zmlátí, aniž by vyslechly jeho obhajobu, atd. atd.

No, takové věci jsme zase na mysli neměli, ale i tak jsme se chtěli do horkých pramenů podívat. Nutno dodat, levné to nebylo - za jednu noc tady dáme stejné peníze jako za pětidenní pobyt v Tokiu.

Kurokawa Onsen je poměrně odlehlé místo; dokonce nemá ani vlastní stránku na Wikipedii. Z Fukuoky se tam lze dostat autobusem, ten ale jezdí jen dvakrát denně. Vyjeli jsme v devět hodin ráno a do vesnice jsme dorazili až v poledne.

Chvíli jsme tu trochu bloudili, ale naštěstí jsou všude cedule. V téhle vesnici není moc obyvatel - většina domů jsou ryokany s horkými prameny nebo obchody.

Ryokan samotný naplnil naše očekávání. Personál velmi úslužný (bohužel ale nemluvil anglicky). Dovedli nás do pokoje, který byl zařízený v japonském stylu - rohože tatami na zemi, nízký stolek, židle bez nohou, atd.

Museli jsme se přezout do gumových pantoflí pro pohyb po ryokanu (v pokoji samotném se chodilo bosky). Bohužel, tyto pantofle nebyly dimenzované na evropské tlapy a chodilo se v nich tedy poněkud nepohodlně.

A pak nás zavedli k pramenům. To byla opravdu pastva pro oči! Pramen, který tento ryokan využíval, obsahoval nějaké železo, ale hlavně velké množství síry. Všude to bylo cítit po vařených vejcích. Pramen bylo možné využívat celkem na třech místech: v malé vaně pro jednu osobu, ve vnitřní lázni a venku. Vyzkoušeli jsme vnitřní lázeň, ale málo platné, pramen venku se nedal překonat.

Voda byla samozřejmě horká. Pramen přiváděla trubka a z té vytékala voda o teplotě asi 60 °C. I poté, co naplnila slušně velké mělké jezírko, se musela ředit poněkud vlažnější vodou z jiného zdroje, aby tam člověk vůbec vydržel. Okolí jezírka bylo plné rezavých skvrn od železa a tam, kde protékala neředěná voda z pramenu, se usazovala síra.

Kromě lidí tam nevydrželo nic. Našli jsme dost zástupců hmyzu, kteří se nějakým nedopatřením dostali do vody a uvařili se. My jsme tam sice statečně vydrželi docela dlouho, nakonec jsme však museli uznat, že i když se do pramenu dá lézt často, nemá smysl zůstávat v něm déle než asi deset minut.

Zlatým hřebem dne byla ovšem večeře. Náš stolek v japonském stylu stačil jen pro dvě osoby - druzí dva dostali vlastní stolky. Večeře byla pojatá stylem "spousta jídel, malé porce", mohli jsme tedy ochutnat téměř všechno, co se v této oblasti jí. Od věcí, které by vás nepřekvapily (varianty na polévky, nudle nebo nakládanou zeleninu), přes věci, které byste v Japonsku očekávali (např. sašimi, tedy syrová ryba naporcovaná na kousky, nebo vyuzená a nasolená ryba na špejli), až po věci zvláštní, jako v čemsi naložená chapadla olihně. Tedy - myslím, že to bylo ono, díky jazykové bariéře to jídlo působilo ještě tajemněji.

Zmíním ještě naložené plátky syrového hovězího a přejdu k hlavnímu chodu: tím byla miska s hovězím masem, zeleninou a lesními houbami. Vše bylo syrové; dostali jsme k tomu železnou plotýnku, kus pevného lihu a zapalovač. A tak jsme to opékali na vlastním ohni a vyvedlo se to báječně.

Bohužel, i když je toto místo opravdu krásné, nemůžeme se tu zdržet dlouho. Jednak kvůli ceně, a jednak kvůli tomu, že kromě pramenů tu vlastně není nic k vidění. Náš plán je jasný: zítra míříme do Hirošimy!

2 komentáře:

Spock řekl(a)...

poznámka: je to zápis za den 6.9.2013, jen jsme se dostali k zveřejnění později, kvůli problémům s připojením s internetem

Čerf řekl(a)...

Kurokawa je moc krásné místo, měl jsem možnost tam při svém putování Japonskem strávit tři noci a určitě jsem nelitoval, navíc je to dobré východiště pro cesty ke kráteru Aso a Kuju. Díky za připomenutí dva roky starého zážitku :-).